#011 Luuk Dickhaut

11,luuk,dickhaut, nulverbaal, berlijn, rotterdam, utrecht, streetstyle, fashion, china, evenementen

Aan het begin van de zomer van 2014 liep ik een jongeman met een unieke verschijning tegen het lijf. Zijn uiterlijk; van haardracht tot zijn kledingstijl wijkt af van de norm; en springt er met kop en schouders bovenuit. Na dit interview kan ik met zekerheid zeggen dat achter de Luuk die het nachtleven ‘onveilig’ maakte een lieve jongen schuilt die zich bezighoud met gezonde voeding en een bewuste manier van leven in de breedste zin van het woord. Zwart/wit denken zit er bij hem niet in. We praten over accessoires van een rommelmarkt in Utrecht, een verzadigde evenementen-scene in Nederland, de vrijheid van de gayscene tot zijn gedachte over het inkopen van kleding rechtstreeks uit China zonder een tussenpersoon. Luuk valt niet in een hokje te plaatsen en het is bijzonder om te horen hoe een eigenzinnige jongen van Utrecht naar Rotterdam tot Berlijn en terug zijn leven op authentieke wijze heeft weten vorm te geven. 

Hoi Luuk, voor de mensen die je nog niet kennen zou je jezelf willen voorstellen?

“Ik kom uit Ijsselstein;  onder Utrecht. Ik heb een jaar in Utrecht gewoond en daarna ben ik een jaar naar Berlijn gegaan.”

Wow van Utrecht naar Berlijn?

“Ja ik ging in 2010 in Rotterdam studeren en in 2012 besloot ik in Utrecht te gaan wonen; want mijn vrienden wonen daar en ik had geen zin om in Rotterdam te gaan wonen. Ik reisde al van Ijsselstein naar Rotterdam dus Utrecht Rotterdam vond ik wel oké. En een jaar na de verhuizing kwam de mogelijkheid om stage te gaan lopen in Berlijn.”

Wat voor opleiding volg je?

“Media en Entertainmentmangement in Rottterdam.”

Bij wat voor een bedrijf liep je stage in Berlijn?

“Ik liep stage bij een kunstgalerie.”

 

11,luuk,dickhaut, nulverbaal, berlijn, rotterdam, utrecht, streetstyle, fashion, china, evenementen

Hoe heeft die periode in Berlijn je (mede) gevormd?

“Berlijn is een hele vrije stad. Ze zijn daar echt heel vrij. Het motiveert je om je te onderscheiden van de rest. Hier in Nederland heb je al snel het gevoel van ‘doe maar normaal dan ben je al gek genoeg. Daar houd ik eigenlijk niet van; ik vind het juist leuk als iedereen lekker gek doet. En voor de rest is een internationale ervaring super leuk. Ik heb er veel geleerd. Veel vrienden gemaakt en ik denk dat ik ooit wel weer terug ga.”

Wil je permanent in Berlijn wonen?

“Ja ik denk dat ik daar ooit iets wil opbouwen. Ik weet niet of ik daar voor altijd wil wonen want het is ook wel weer in stad waar het moeilijk is om een goede baan te vinden en er iets op te bouwen.”

Moeilijk?

“Ja Berlijn heeft een internationale scene en mensen komen en gaan continue en de banen zijn daar ook op ingesteld. Tenminste in de scene waarin ik stage liep. En ik zou goed Duits moeten spreken en ik heb niet zo’n grote talenknobbel. Twee weken geleden was ik er weer en liep door de straat waar ik toen gewoond heb. Ik voel me gewoon meer thuis in Duitsland (behalve bij mijn ouders in Ijsselstein) dan hier in Nederland.”

Zijn er overeenkomsten met Rotterdam en Berlijn?

“Ja dat koude industriële achtige dat heb je in beiden steden. Koude en kale gebouwen; de naoorlogse architectuur. En trends die daar opkwamen zie je hier nu ook in Rotterdam.”

Heb je concrete voorbeelden van de overeenkomsten?

“Er zijn natuurlijk ook verschillen maar de opkomst van nieuwe koffiecafe’s die er niet gelikt uitzien. De pop-up trend. Het gaat niet om het uiterlijk maar meer om goede koffie en goed eten. Het gemoedelijke zie je in beiden steden. Ik ging natuurlijk heel veel uit; en de techno-scene is daar heel goed. Dat zie je in Nederland nu ook steeds meer dat soort feestjes met Duitse dj’s. En het vrije goedkope leven; dat mij ook meer aanspreekt.”

Waarom spreekt de goedkope levensstijl je aan?

“Ik vind het fijn om goede kwaliteit te hebben. En ik vind het fijn om me op een bepaalde manier vrij te voelen zonder al teveel regels. Het is moeilijk om te omschrijven maar ik denk dat het Berlijnse gevoel ook in Rotterdam terugkomt; met sommige feesten en parken die vol zitten, de levensstijl komt enigszins overeen.”

Work hard play hard dat komt in mijn hoofd op…

“Nou ik heb eerlijk gezegd niet zo hard gewerkt in Berlijn hahaha. Ik ging naar veel feesten en leefde echt het goede leven maar dat had ook weer zijn keerzijde.”

11,luuk,dickhaut, nulverbaal, berlijn, rotterdam, utrecht, streetstyle, fashion, china, evenementen

Wat voor een keerzijde?

“Op een gegeven moment richtte ik me niet meer op mijn toekomst en mijn studie wilde ik niet meer afmaken bijvoorbeeld.”

Wanneer vond de ommekeer plaats, van ik laat Berlijn voor wat het is en verhuis naar Rotterdam?

“Ik had in Berlijn zoiets van ik sta stil en mijn studie lukt ook niet. Ik wilde me weer op mijn toekomst richtten en in Berlijn leefde ik heel erg in het nu, wat overigens ook erg leuk is. Uhm en toen heb ik besloten om dus te verhuizen. Ik moet nog een jaar studeren en mijn OV loopt binnenkort af. Dus ik wilde niet meer reizen; continue tram, trein. Dus ik dacht ik ga gewoon hier wonen. Ik woon hier nu ongeveer drie maanden in een studentenhuis in Rotterdam Noord.”

Hoe ziet jouw ochtendritueel eruit?

“Uhm dat verschilt heel erg per fase. In Berlijn werkte ik iedere dag en begon ik om 8 uur. Dan was het echt wakker worden, met fucking veel pijn, en dan was het snel douchen, eten en naar mijn werk. Maar nu heb ik dus nog geen werk; dus dan moet ik zelf mijn tijd inplannen. Ik slaap sowieso acht uur per nacht, goed ontbijten en sinds een jaar ben ik bezig met gezond eten. Vaak kijk ik dan ook nog een serie. Mijn ‘guilty pleasure’ is GTST en Prison Break hahaha. Meestal heb ik daarna een afspraak maar de afgelopen maanden moest ik veel studeren voor hertentamens.”

Wat of wie heeft je gezonde levensstijl getriggerd?

“Mijn huisgenootje in Berlijn was daar heel veel mee bezig. Toen ben ik ook gestopt met het eten van vlees.”

Wauw dus je bent vegetariër?

“Ja sinds een jaartje nu. Het bevalt me eigenlijk heel goed omdat je heel goed gaat nadenken over je voeding en het bereiden van lekker eten zonder vlees. Dus je gaat nieuwe smaken ontdekken; nieuwe manier van koken. Je wordt creatiever. En mijn ouders doen het nu ook. Dus ’s ochtends eet ik havermoutpap bijvoorbeeld. En je merkt dat je je er fitter door voelt en je kan ook langer uitgaan hahaha. Maar ze zeggen dat je er ook langer jong door (gezond eten) kan blijven, je concentratie vermogen groeit. Veel groentes eten en goede voedingsstoffen binnenkrijgen.”” 

Hoe belangrijk zijn je vrienden in je leven, zijn je sociale contanten een ‘basisbehoefte’ voor jou?

“Ja zeker wel. Je hebt goede vrienden nodig om alles mee te kunnen delen en andersom. En ik vind het fijn om nieuwe mensen te leren kennen; gewoon gezelligheid en feestjes.”

Wat voor een feestjes ga je af?

“Vroeger veel gay-feestjes en nu alleen maar techno-feesten. Trouw in Amsterdam vind ik heel tof. En Bar in Rotterdam. Als je de Berlijn scene gewend bent dan is het hier in Nederland een beetje uhm… net niet; de sfeer is daar veel beter.”

Wat trekt je aan de techno-scene?

“De scene is heel specifiek. Je hoort alleen maar techno daar of Tech house en hier hoor je vaak een mix van pop en hiphop. Meer nineties feestjes heb je daar ook. . Je hebt daar gewoon de vrijheid. Het is een soort speeltuin als het ware hahahha.”

Wat is het gekste wat je ooit heb meegemaakt in de scene?

“Uhm jaa…. (stilte) uhm…”

Er is vast een gebeurtenis die als eerste in je hoofd opkwam?

“Ja dat is waar; ik was ooit op een feestje in Berlijn. De gay-scene wordt daar niet afgescheiden van de rest van de feesten. je hebt daar dus een club in een open tuin. Iedereen kan doen wat ze willen. Mensen lopen er naakt rond, je hebt ook travestieten…ja het is daar wel op seks gericht hahaha. Alles kan. Dat maakt het gewoon NET wat leuker.”

Hoe zit het met drugs in de scene?

“Die zijn sowieso aanwezig. Je moet het meer zien als een verrijking en niet als een bepaalde vlucht want dat doen heel veel mensen. Als je daarin opgaat dan kan het wel een probleem worden. Maar zolang je het ziet als een verrijking dan kan het juist ook andere dingen in jezelf laten zien. Veel ouderen zien het als iets slechts maar als je het nog nooit hebt gedaan moet je het ook niet afstraffen.”

Je hebt een hele eigenzinnige kledingstijl. Je valt op in de menigte niet door de kleurigheid maar door juist een net andere haardracht of net andere kledingstijl. Wat communiceer jij met je authentieke kledingstijl naar de buitenwereld?

“Ja ik vind het wel leuk dat je dat zegt. Dat is wel iets dat ik wil; opvallen is niet mijn bedoeling. De felle kleuren zijn niet echt voor mij. Leuk om te zien iemand met paars haar bijv. maar niks voor mij. Ik vind het leuk om me te onderscheiden. Laatst heb ik een website uit China ontdekt en die heet “Ali Baba” ze zijn laatst de beurs opgegaan; de Amazon van Azië zeg maar. Je kan alles via creditcard of PayPal bestellen. Je vindt alles daar van namaak-merken tot de typische Aziatische stijl. Ik ben daar gaan rondkijken en voor het eerst heb ik zeven artikelen besteld voor zeventig euro. Van een broek, trui tot een zonnebril; zonder verzendkosten.: 

11,luuk,dickhaut, nulverbaal, berlijn, rotterdam, utrecht, streetstyle, fashion, china, evenementen

Ben je niet bang dat er kinderarbeid mee gesteund wordt. Hoe je je hier mee bezig?

“Ik vind het goed om na te denken over idealen en de wereld. Daarom ben ik ook gestopt met vlees eten. Als ik een vrachtwagen zie met biggetjes dan denk ik ook ‘zo moet je niet met dieren omgaan’. Ik houd me niet bewust bezig met kinderarbeid. Als je je met alles bezighoud dan word je ook gek. Ik denk niet dat dit door kinderarbeid geproduceerd wordt maar ik heb wel het gevoel dat ik dichter bij de bron koop. Ik weet niet precies hoe het zit maar naast het leuk vinden van de kleding omzeil ik veel tussenpersonen,  die ook veel geld verdienen en misschien ook bijdrage aan de uitbuiting in Azië, door dichterbij de bron te kopen.”

Heb je ook permanente accessoires zoals piercings of tattoo’s?

“Ik heb geen tattoo’s omdat ik altijd twijfel over wat ik wil en als ik het denk zeker te weten heb ik weer geen geld hahahaha. Misschien doe ik het ooit wel. Ik wilde heel lang ook een neuspiercing zetten, misschien in de toekomst.”

En je hebt een hele interessante horloge nee wacht wat is het eigenlijk?

“Het is eigenlijk een spiegeltje en als je erop drukt zie je de tijd. Ik heb het van een rommelmarkt in Utrecht.”

Ik zie jou ook wel met een arm vol festivalbandjes…

“Ja ik vind het leuk om te zien bij anderen maar het word al gauw niet meer je eigen stijl maar eerder een ‘ding’. Accessoires zijn eerlijk gezegd niet echt mijn ding. Ik vergeet vaak een armband om te doen bijvoorbeeld en dan heb ik algauw zoiets van ‘fuck it’.”

Wat zijn je toekomstplannen op carrière gebied?

“Ik dacht twee jaar geleden dat ik in de evenementenwereld wilde werken. Maar ik vind de scene een beetje verzadigd. Festivals heb je iedere week; voor mijn gevoel zijn ze allemaal hetzelfde, dezelfde tijden, hetzelfde publiek; ik vind het saai geworden. En dan zijn er ook wel goede festivals in Nederland maar ik denk dat ik graag in een klein team zou willen werken op projectmatige basis. In een start-up ofso.”

Een start-up?

“Dat is een concept dat net begint. Maar de evenement scene spreekt me niet echt meer aan.”

Zelfs niet toen een Amerikaanse multimiljardair het van oorsprong Nederlandse IDT (red.) heeft overgenomen? Ging het toen niet kriebelen?

“Nee toen had ik juist zoiets van het gaat helemaal de verkeerde kant op. Ik houd van dat community idee, waar mensen elkaar kennen en waar het echt gezellig is. Dat lijkt me ook leuk werken en langer houdbaar dan zo’n Sensation concept in Dubai waar al die rijken mensen heengaan.
Ik heb afgelopen weekend bij Sensation gewerkt in Nederland via een vriend van de opleiding. Ik mocht bij de gastenlijst zitten. Dat is wel weer leuk als een gratis kaartje hebt maar tachtig euro en dan in de rij staan voor het toilet of het Unox broodje wat niet eens lekker is en nog eens vijftig euro aan drank voor een paar uurtjes feest; nou dat kan veel beter hoor. De line-up was ook heel slecht alsof 538 aanstond en zelfs het decor viel vies tegen.”

 11,luuk,dickhaut, nulverbaal, berlijn, rotterdam, utrecht, streetstyle, fashion, china, evenementen

Ik merk dat dit je echt raakt, dan vraag ik me gelijk af; doen zij het voor het geld of voor de liefhebber? Misschien heel optimistisch van mij maar zou jij dan niet het verschil kunnen maken als liefhebber?

“Ja optimisme is ook goed, misschien zeik ik ook teveel hahahaha.”

Nee hoor helemaal niet juist door het gevoel dat er onrecht aangedaan wordt kan er een verandering plaatsvinden. Wat nou als jij de projectleider bent?

“Ja maar aan de ene kant ben ik ook weer niet zo’n harde werker hahahah.”

Is dat je levensmotto; “het moet nog wel allemaal leuk blijven jongens”?

“Nee dat ook niet maar ik werk om te leven ik leef niet om te werken zegmaar.”

Waar komt die mentaliteit vandaan?

“Ik denk dat mijn familie echte denkers zijn en dat past misschien meer bij een creatieve rol die aangestuurd word. Er zijn heel veel kansen maar ik vraag me altijd af in hoeverre dit in Nederland kan. Wat mij heel erg aanspreekt… om terug te komen op de festivals; in Duitsland was ik bij Fusion; ze doen niets aan promotie, ze haten social media, ze maken geen line-up bekend. Ze laten de andere kant van marketing zien. Je moet standaard in een loting meedoen om tickets te krijgen. En daar is zo’n vrij gevoel. Je mag je eigen drank meenemen…het is allemaal goedkoop. Het begint op donderdagmiddag en eindigt op zondagavond. Het is een oude vliegbasis met van de hangars (vliegtuig garage’s) het loopt in een klokvorm en in de hangars heb je diverse podia. Er werken heel veel kunstenaars aan mee en dit is wat ik zoek op een festival. Overal heb je kunstwerken een LSD bos met allemaal lampjes en weer een bosgedeelte met allemaal houte hutjes. Dj die gelijkvloers staat met de mensen het geeft een kleine gezelligheid gevoel terwijl het een groot terrein is. Absoluut geen zien en gezien worden en mensen voelen zich vrij om te doen wat ze willen en aan te trekken wat ze willen.”

Waarom is het zo belangrijk voor jou dat mensen zichzelf kunnen zijn en dus volledig kunnen uitten?

“Ik voel me heel fijn bij dat gevoel dat je kan doen wat je wilt en vrij kan zijn. Dat komt misschien ook omdat ik homo ben.”

Vind je het leven in Rotterdam gay-friendly?

“Ik was heel erg op mijn hoede omdat Berlijn zou tolerant is. Maar het valt reuze mee. Mensen zijn minder vrij op straat. In Nederland zijn de feesten niet gemixt. De beste clubs in Nederland hadden altijd een grote gay-community de IT in Amsterdam en NOW & WOW in Rotterdam. Dat zie je ook in Berlijn de allerbeste clubs begonnen vaak als gay-feesten. Het is fijn als mensen zich richten op het positieve in plaats van de negatieve kanten.”

 Als je een groot verschil zou kunnen maken in je leven en/of in de wereld wat zou je dan willen doen?

“Ik ben wel een hele levensgenieter en denk dat ik iets te egoïstisch ben…. Heel veel mensen leven, vooral in Nederland, in een soort patroon. Werken, leven, je vaste vriendenclub terwijl je ook zelf kan nadenken over hoe je je leven vorm kan geven.”

Heb je een voorbeeld van het schapengedrag?

“De manier hoe mensen zich kleden. Heel veel jongens en meiden zien er precies hetzelfde uit; ik snap dat niet. En soms is het antwoord simpel; net iets bewuster nadenken over waarom je iets wel doet of juist laat. Vlees eten is best natuurlijk maar denk je er wel over na als je naar de Mac Donalds gaat? Je wordt door de maatschappij gevormd. Soms denk ik wel eens van ‘mensen leven echt zoals de regering wil zoals ze leven’ maar het kan ook anders.”

Volgens INHolland vallen jij en ik onder de ‘verloren generatie MEM’ers’ waar ik het overigens volkomen niet mee eens ben. Als jij advies kan geven aan een grote groep mensen wat zou dat dan zijn?

“Ik vind het leuk en inspirerend om te horen als mensen daarover nadenken zoals jij. Je krijgt toch niet echte antwoorden maar het is goed om erover na te denken hoe het leven zou moeten zijn, wat goed zou zijn of niet. Dat je op zoek gaat naar de waarom; overal voor openstaat en niets afschildert als fout. Ik denk dat je dan veel minder dat kuddegedrag krijgt.”

Wat is jouw allermooiste niet materialistische bezit oftewel je mooiste eigenschap?

“Dat vind ik altijd moeilijk.”

Heel veel mensen vinden dat moeilijk daarom vind ik het juist een belangrijke vraag. Wat is je mooiste eigenschap?

“Even kijken hoor….. (stilte)
Ja ik denk toch wel het openstaan voor alles, niets raar vinden en daardoor uhm… ik luister ook vaak naar… nee ik denk omdat ik me er veel mee bezighoud; dat is een goede eigenschap. Er bestaat een video ken je het? “Everybody is free to wear sunscreen” dat is waar ik vaak naar luister; het is een mooi advies waar ik het heel erg mee eens ben. Do one thing everyday that scares you… als je iedere dag iets doet waar je bang voor bent verleg je je grenzen en leer je iets nieuws. Op het moment dat je iets doet waar je bang voor bent dan is het niet meer eng.”

Over 10 jaar….

“Hier heb ik veel over nagedacht hahahaha. Over tien jaar zie ik mezelf uhm…nee laat ik het zo zeggen ik weet niet hoe mijn leven er dan uitziet maar er zijn een paar dingen die ik belangrijk zal blijven vinden. Mijn vrienden om me heen, een leuk huis, een leuke baan en voor de rest maakt het niet uit waar dat is of wat het is. Ik leg de lat ook niet heel hoog voor mezelf. Als ik me prettig voel bij een simpel baantje en ik ben gelukkig dan vind ik het fijn. Ik ga de lat niet te hoog leggen want dat resulteert in teleurstellingen. Ik wil veel reizen, iets vinden wat ik leuk vind een soort horeca/evenementen concept wat ik wereldwijd kan beoefenen en het overal mee naartoe kan nemen… van Barcelona tot China.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *