#017 Lara Conrads

De puurheid en oprechtheid straalt van haar gezicht af. We ontmoeten elkaar in Zwolle buiten haar natuurlijke habitat; ze is namelijk in de havenstad geboren en getogen. Lara Conrads is een jonge danseres en pianiste die op één van de beruchtste middelbare scholen van Rotterdam zat ten tijde van dit interview. Ze geeft ons een inzage in de wereld van muziek en dans waarin tijd lijkt te vervagen en ze één is met de andere wereld.

Voor de mensen die je nog niet kennen zou je jezelf willen voorstellen?
“Ik ben Lara, vijftien jaar, woon in Rotterdam heb een jonger zusje en een oudere zus. Ik zit op de middelbare school in mijn laatste jaar; Thorbecke waar ik dans volg. Daarnaast speel ik piano; al zolang als ik me kan herinneren.”

Voor de mensen onder ons die nooit een instrument hebben bespeeld. Piano is een bijzonder instrument, zou je kunnen omschrijven hoe het voelt als je piano speelt?
“Uhm (stilte) het best lastig om het uit te leggen. Het is net alsof je in een geheel andere wereld zit. Niet in deze wereld in ieder geval. Je bent totaal ergens anders en het neemt je mee, brengt je in trance.”

Weet je al welke studie je hierna wilt gaan doen?
“Nee, dat weet ik nog niet. Ik weet wel dat ik graag mensen help.”

Hoe ziet je ochtendritueel eruit?
“Ik sta op, ga naar het toilet hahaha, douchen, omkleden en dat duurt ontzettend lang want ik weet vaak niet wat ik aan wil. Heel soms draag ik make-up, mascara en lipstick en vervolgens ontbijt ik en dan richting school.”

Heb je accessoires?
“Nee, ik draag geen oorbellen, vind ik niet mooi. Ik heb wel gaatjes maar ik laat ze het liefst dichtgroeien. Ik draag altijd mijn horloge, die doe ik echt nooit af, vind het fijn om de tijd in de buurt te hebben. Oh en ik heb een neppe neuspiercing; ik durf nog geen echte te piercen.”

Je vertelde net dat je in je laatste jaar dansen zit. Is dat hetzelfde gevoel als wanneer je piano speelt, de totale overgave en in een andere wereld terecht komen?
“Ja met dansen is dat ook zo. Als ik voluit dans dan denk ik niet meer na, al mijn emotie’s kan ik in mijn dans uiten.”

lara-conrads-nulverbaal2

Wat communiceer je met je authentieke kledingstijl naar de buitenwereld?
“Ik denk er niet bewust over na. Ik draag voor mijn gevoel normale items en soms ziet het er normaal uit en soms ook weer niet. Mensen op school kunnen mij niet in een hokje plaatsen en dat vind ik fijn.”

Wat is je favoriete kledingzaak?
“Ik shop het liefst bij Cheap Fashion, de tweedehands zaak in Rotterdam. Ik zou het kunnen omschrijven als nieuw-oud; het is oud maar nog niet in deze tijd gedragen hahaha.”

Heb je stijltips voor Rotterdammers?
“Nou als eerste Rotterdam heeft echt een vooruitgang geboekt. Ik merk dat mensen steeds leukere kledingstijl hebben. Wel sinds kort maar het gaat echt de goede kant op. Het is gewoon uniek en niet hetzelfde. Je ziet te vaak dat iedereen met dezelfde jas rondloopt, dus wees uniek.”

Wat betekend het wonen en studeren in Rotterdam voor jou?
“Het is gewoon de stad waar ik woon en naar school ga. Ik heb er niets speciaals mee.”

Denk je er weleens over na wie je zou zijn als je in een dorp was opgegroeid?
“Ik zou denk ik wel anders zijn maar niet een totaal ander type mens.”

Heb je rolmodellen?
“Nee, niet echt, qua innerlijk althans. Ik kijk wel naar een paar meiden waarvan ik de kledingstijl, het haar of de make-up mooi vind. Gewoon normale meiden die ik via social media ontdek. Van Nederlandse meisjes tot internationale meiden.”

Wat is je mooiste eigenschap?
“Uhm (stilte) ik ben aardig, naar iedereen, in het begin hahaha. Ik geef iedereen een kans.”

lara-conrads-nulverbaal7

Je bent opgegroeid in een tijdperk waar internet en mobiele telefoons heel normaal zijn. Hoe blijf je toch trouw aan jezelf ondanks de sociale (media) druk van buitenaf?
“Jezelf er niet volledig voor afsluiten maar wel weten waar de grens ligt.”

Waar ligt de grens?
“Nou je kunt kijken naar de artikelen of social media en inspiratie opdoen maar jezelf compleet veranderen om aan ‘het plaatje’ te voldoen is niet de bedoeling.”

Heeft het een invloed op deze generatie?
Jazeker.”

Waar uit dit zich in?
“Voornamelijk het uiterlijk van de jeugd en ook wel het gedrag.”

Heb je voorbeelden?
“Zoals bijvoorbeeld videoclips van Rihanna en twerk-filmpjes. Je ziet nu ook jonge meisje korte broekjes dragen en twerken. Dat zie ik bij mij op school gebeuren in de pauze’s op het schoolplein wanneer de docenten er niet zien.”

Thorbecke in Rotterdam is best wel een beruchte middelbare school in 2013 is jullie school landelijk in het nieuws geweest; het ging toen om een beruchte vechtpartij. Hoe is het om op een beruchte school te zitten?
“Ja je gaat gewoon naar school en de leerlingen zijn allemaal wel leuk. Je kunt met ze lachen en sommige zijn een beetje gestoord maar het blijft school en je bent er niet om beste vrienden te worden met iedereen. Je kan mentale hulp krijgen op school maar de kinderen die een beetje gek zijn zien dat zelf niet in.”

Klinkt wel als een gevaarlijke school. Heeft het je gevormd als persoon?
“Ja, zeker weten. Ik ben wel wat harder geworden qua jongens en vriendinnen. Mijn beeld is totaal anders. Vroeger werd er elke dag gevochten. Als je dat meemaken kan je heel stil worden maar dan red je het niet op deze school. Je moet wel sterk in je schoenen staan op deze school.”

lara-conrads-nulverbaal4

Terug naar je liefde voor muziek. Wat is je favoriete piano stuk?
“Van Yann Thiersen, La Valse D’Amelie.”

Waarom?
“Omdat ik het goed kan spelen en je gebruikt de hele piano en dat is fijn dan kan ik er helemaal in op gaan.”

Wat maakt jouw spel anders volgens je docenten en kenners?
“Ik heb vaak gehoord dat als ik speel mensen er helemaal in op kunnen gaan. Dat is een groot compliment.”

Wil je met piano later iets doen?
“Tuurlijk denk ik er wel eens over na en het zou heel leuk zijn maar het is niet mijn grootste droom. Ik zie sneller iemand begeleiding dan dat ik zelf op het podium sta. In een band, of een orkest, daar denk ik wel vaak aan. Ik speel nu twee keer per week.”

Wat is favoriete dansstijl?
“HipHop, dat vind ik wel het leukst en daar ben ik ook goed in. Ik merk dat ik daar ook veel agressie in kwijt kan hahaha. Modern vind ik ook super leuk en daar kan ik weet andere emotie’s in kwijt. Van verdriet en woede tot blijdschap.”

lara-conrads-nulverbaal

Emotie’s, je pianospel en je dansen dat lijkt hand in hand te gaan. Als interviewer kan ik je alleen niet pijlen. Kan jezelf wel bij je eigen gevoel?
“Ja soms wel, als ik alleen ben met mezelf.”

Heb je een favoriete lijfspreuk die echt op jouw levensmentaliteit slaat?
“Als je het niet probeert dan zul je het nooit weten. En dat motto gebruik ik echt vaak hahaha.”

Over 10 jaar
“Over 10 jaar? (stilte) nee ik zou die zin niet kunnen afmaken. Ik zou echt niet weten waar ik over tien jaar sta. Ik hoop dat ik gelukkig ben, en gezond, en een beetje geld verdienen en voor mezelf kan zorgen en voor de rest zien we wel.”

Lara is inmiddels zestien jaar en heeft haar diploma behaald. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *