#019 Bellita Carol

“Het gaat er niet om of je Boeddhist, Joods, Christen of Islamitische bent uiteindelijk gaat het erom dat je liefde geeft en cultiveert in jezelf”.

Drie jaar geleden won ze de Grote Prijs van Rotterdam.  Een zangeres die R&B op eigenzinnige wijze in leven weet te houden. Geboren en getogen in de havenstad leer ik Bellita Carol kennen, gepassioneerd verteld ze haar verhaal. 

Voor de mensen die je nog niet kennen, zou je jezelf willen voorstellen?
“Mijn naam is dus Bellita, je schrijft als dubbel L maar je spreekt het uit als een J. Bellita Carol Wong Loi Sing. Carol is mijn tweede naam en dat is ook m’n artiestennaam. Ik ben zangeres en kom uit het onderwijs. Heb acht jaar lesgegeven en mijn baan opzeggen was de scariest thing in the world. Ik wilde mijn kwaliteiten op een andere manier inzetten en ik zong natuurlijk al jaren. Het was gewoon moeilijk voor mij om de switch te maken want maandag ging ik naar werk en dan was ik weer de juf. Ik kon wel mezelf zijn maar in de weekenden deed ik de vrije creatieve dingen en het contrast was daardoor heel hoog. De cultuur in het onderwijs veranderde ook en ondanks dat ik goed ben in dat werk had ik al na een aantal jaar het gevoel dat ik dit niet mijn hele leven zou doen”.

Werd je als kind vanuit huis gestimuleerd om te zingen, waar is je passie ontstaan?
“Het begon met ballet op mijn zesde. Ballet was een natuurlijk talent en mensen hadden echt zoiets van ‘ze is echt goed’. Mijn ouders dachten ook echt dat ik naar de HAVO voor muziek en dans zou gaan. Op mijn tiende levensjaar ben ik gestopt met dansen. Ik ging toen met een vriendin om met issues en ben toen gestopt. Ballet was voor blanken en bubbling muziek was in de mode. Uiteindelijk heb ik m’n ouders ervan overtuigd om te stoppen met balletles”.

Wat heeft die ervaring met je gedaan?
“Nou sowieso toen ik naar de middelbare school ging had ik zoiets van dit is klaar. Ze zocht de grenzen op; bij mensen thuis en dus ook bij ons. Mijn ouders wilden niet meer dat ik met haar omging. Ik kom van Rotterdam-west, Kruiskade en je had toen al van die bendes met elf jarige jongeren. Ik was er klaar mee op een gegeven moment. Ik was elf maar ik kan me heel goed herinneren dat ik bewust een keuze heb gemaakt om mijn leven zodanig in te richten dat ik daar gelukkig van word”.

Hoe is je passie voor muziek gegroeid?
“Mijn vader is muzikant en ik weet niet of je de groep Dignity nog kent? Daar zit mijn nicht in. En Yootha Wong Loi Sing, haar vader en de vader van mijn andere nicht zijn allemaal broers. Op mijn tiende ontdekte ik muziek, het voelde alsof het in de plaats van ballet kwam. Ik ben het wel gaan ontwikkelen maar meer thuis. Ik durfde niet echt. Ik denk dat ik faalangst heb ontwikkeld tijdens het muziek maken met mijn  vader.
Ik durfde niets met zang buitenshuis te doen. Op mijn 19e had ik zoiets van oké. Ik ben gelovig opgevoed en heb al vanaf een jonge leeftijd een besef van God gehad. Ik begon in het zangkoor vervolgens zangles genomen en langzaam aan begon ik liedjes te schrijven”.

Uiteindelijk heb je ervoor gekozen om voor de klas te gaan staan, waarom?
“Nou ik studeerde SPH en toen ik afgestudeerd was ben ik op zoek gegaan naar een baan. Ik kon niets vinden in die richting en werd wel bij het Albeda College aangenomen. Daar ben ik jaren blijven werken. Ik was 22 en ik haal het gevoel van ‘jij zit hier waarschijnlijk omdat je voor een groep wilt praten’. Op het HBO ben je continue aan het reflecteren. Mijn intuïtie is sterk ontwikkeld deels hierdoor maar dat wil niet zeggen dat ik er altijd naar luister. Ik vond gedragsproblematiek erg spannend”.

bellita-carol-nulverbaal-01

 

Wat zijn de elementen die je vandaag de dag nog steeds toepast?
“Ik ben best wel een geordend persoon. Dat zie je niet aan mijn huishouden hahahaha maar ik denk best wel gestructureerd. Ik ben doelgericht bezig. Stapsgewijs heb ik mezelf dit aangeleerd. En dagelijks reflecteren natuurlijk”.

Wat brengt het dagelijks reflecteren jou?
“Nou je staat stil bij waar je mee bezig bent en of je nog op het goede pad zit. En ook gewoon bewust zijn. Je hoeft niet altijd een leerdoel eruit te halen zoals op school. Maar wel van oké, ik ben trots op mezelf. Je  moet jezelf af en toe ook de klop op de schouders kunnen geven van ‘you go girl’. Ik werk nu voor mezelf, ik moet mijn eigen doelen stellen en naar mijn resultaten kijken en verbetering is echt belangrijk voor mij”.

Weet je nog het moment dat je besloot om je vaste baan en dus de zekerheid op te zeggen?
“14 juli 2014 heb ik mijn baan opgezegd. Ik denk dat ik in mei van hetzelfde jaar, allereerst gebeurde er toen twee heftige dingen in mijn leven. De kerk waar ik bij zat stopte en de gemeenschap was heel hecht. Het was vreselijk het voelde als een soort familie die uit elkaar viel. Op het gebied van muziek en mode heeft dit echt veel voor mij betekend.
Ik werkte zes jaar lang op dezelfde locatie en door de diversiteit in het team was het echt geweldig. Op het laatste zijn er bepaalde dingen gebeurd; het werd vermoeiend”.


Heb jij het gevoel dat je twee keer zo hard moet werken dan een autochtone Nederlander. Heb je het gevoel dat je je moet bewijzen?
“Nee, ik heb dat niet ervaren. Er zijn gewoon vaak momenten, en ik ben best temperamentvol en als je iets honderd keer moet zeggen dan moet ik wel even tot tien tellen. En nadenken hoe ik iets moet overbrengen. Dat is wel een cultuurverschil. Ik was best wel één van de meest populaire docenten voor de leerlingen. Omdat ik jong, allochtoon en modebewust was. Ik had overwicht in de klas en kon grapjes met ze maken en streng tegelijkertijd als het nodig was. De passie voor het lesgeven zal altijd blijven het is alleen de rest erom heen wat me echt tegenstond. Ik klaagde veel en zag het niet zitten om na de zomer weer te moeten beginnen. Je klaagt bijvoorbeeld veel in een relatie over je partner maar je blijft, dat vind ik vreemd”.

Was je deelname aan de Grote Prijs van Rotterdam een bewuste strategische stap? Hoe is dat proces verlopen?
“De Grote Prijs heb ik in 2013 gewonnen. Ik ben niet echt van talentenjachten. Het is juist eng als je niet wint. Het was om mijn angsten te overwinnen en ook om te toetsen of ik überhaupt wel goed ben volgens het publiek. Dat gaf me echt een boost”.

Voor de mensen die dit lezen en aspirant zelfstandige ondernemers zijn, heb je een aantal tips?
“Het begint bij je ouders en de vraag of ze je emotioneel steunen voor mij. Ik woon op mezelf en betaal alles zelf dus volop sparen is de eerste stap. Als je de keuze daarna hebt gemaakt is het niet van ‘oké ik ben nu vrij’. Je moet netwerken tot je een ons weegt gewoon. Je moet jezelf verkopen. Ik ben me nu aan het verdiepen in onderwerpen als personal branding en online marketing. Je moet veel weten over jezelf om je positie goed te kunnen inschatten. Je leert over je concurrenten en er komen natuurlijk heel veel emotie’s kijken bij het ondernemen. Want het is only you. Tijdens het creëren kom je jezelf ook tegen. Het is een leerproces waar ik nog steeds in zit. Een plan maken is sowieso beginnen met wie ben ik, wat wil ik, hoe wil ik wat bereiken en wie heb ik daarvoor nodig”.

 

bellita-carol-nulverbaal-03

Wat betekend het wonen en werken in de havenstad voor jou?
“Ik vind Rotterdam echt een stad van mogelijkheden en diversiteit. Ik kan wel mezelf zijn in Rotterdam. Je kan met heel veel mensen connecten, want Rotterdam is echt een stad die staat voor verschillende culturen. Ik zie ontzettend veel ondernemers opstaan en ik zie bij mij in de buurt veel kleine espressobarren gerund door Marokkaanse jongeren. En veel Turkse ondernemers van groenteboeren tot slagerijen die kennen we natuurlijk al. Ik denk dat het goed is dat de jongeren zich hier nu ook mee bezig houden. Het is een inspirerende en ondernemende stad. Rotterdam is ondernemend en bereid om te leren. Ik voel me hier wel een vis in het water”.

Wat is het grootste verschil tussen Bellita Carol op het podium en de Bellita thuis op de bank?
“Ik ben best rauw denk ik. Ik zeg het liefst wat ik denk en draai ook graag met mijn ogen hahaha. Ik speel eigenlijk steeds meer als artiest op het podium een bepaalde rol. Spontaan, grappig, zo ben ik eigenlijk ook wel, ik houd gewoon van praten en dat is Fris ook geworden en ik probeer mezelf ook als host te verkopen zodat ik daar mijn ei in kwijt kan”.

Wat communiceer je met je authentieke kledingstijl naar de buitenwereld?
“Bij kleding niet echt nee. Ik draag gewoon comfortabele kleding. Ik kleed me vrouwelijk en comfortabel. Een huistrui en een legging de ene dag dan wat stoerder, dan wat sexier. Mijn stijl is niet te netjes maar wel altijd classy. Ik heb nu twee jaar mijn haar kort en ik ben geen natural hair fanaat in ieder geval niet in de verzorging. Het staat me goed en ik vind het ook fijn omdat het minder werk kost”.
Heb je rolmodellen?
“Mijn moeder. Ze is sterk maar ook wel netjes en ze heeft een uitgesproken mening. Ze is vasthoudend en ze kan ook heel supportive zijn in mijn uitdagende keuze. Ze heeft niet een dochter die nine tot five wil en ik ben gewoon niet zo’n type die forever hetzelfde wil doen. Mijn moeder is stabiel. Wie nog meer? Ik heb niet echt idolen. Ik wil niet Beyoncé noemen hahaha. Ik heb niet echt rolmodellen naast mijn moeder. Ik ben fan van mensen die veel lef hebben omdat ik het zelf niet altijd had. Als ik op mijn 14e het lef had gehad om workshops te volgen op muziek gebied dan was ik nu misschien ergens anders geweest. Jonge artiesten die ik bezig zie en hun kans grijpen in het buitenland. Dat is geweldig. Er gebeurden ontzettend veel dingen in het leven intern en extern en ik heb respect voor mensen die het together houden. Mijn oma bijvoorbeeld ook, na al die jaren zijn ze nog stabiel”.

Hoe blijf je trouw aan jezelf ondanks de hectiek van social media, verleidingen van buitenaf etc.?
“Reflecteren. Waar sta ik? Waar ben ik? Wat wil ik? Als iets niet bij me past, I can’t fake it. Stom voorbeeld ik was laatst ergens en ik voelde me niet op mijn gemak. En ik ben gewoon weggegaan, waarom zou je blijven? Doe gewoon wat goed voelt. Ik ben naar huis gegaan en voelde me daar goed bij”.

Er komt ontzettend veel talent uit Rotterdam denk aan Sherry Dyann, Sabrina Starke, GMB, Pink Occulus, Sevdaliza. Als je naar jezelf kijkt, hoe ga je jezelf onderscheiden?
“Een hele goede vraag en ook een hele moeilijke vraag. Je hebt mensen nodig die zich bezig houden met branding en marketing. Het is best een moeilijk onderwerp. Het enige wat ik moet doen is trouw blijven aan mezelf. Ik ga niet iemand kopiëren en dat is absoluut niet wie ik ben. Ik heb zoiets van ‘B maak muziek waar je van houd’. Ik ben uniek en ja het is een zoektocht en het is een reis die ik maak. Ik schrijf mijn eigen nummers, ik houd van verschillende stijlen en ik wil meer betrokken zijn bij het productieproces. Dat ben ik ook steeds meer aan het ontdekken”.

Ik moet gelijk denken aan een interview met de zanger en acteur en Tyrese red. over het gegeven dat oldscool R&B dood is end at iedereen tegenwoordig alleen aan collaborations doet?
“Ik kijk sowieso naar Amerika op muzikaal gebied. Soms vraag ik me ook echt af wat ik hier nog doe. Als ik een ticket zou krijgen en huisvesting dan ga ik. De focus ligt niet alleen op muziek maar op wat ik kan en hoe ik mijn brand kan vormgeven in Nederland. In de VS zou ik de hele dag met muziek bezig zijn”.

ziet je creatieproces eruit?
“Het is verschillend. Inspiratie komt op verschillende momenten want het is vanuit inspiratie dat je gaat schrijven. het kan op de raarste momenten tijdens het douchen op het toilet. Het kan op allerlei momenten komen. Soms heb ik vlagen van inspiratie. Soms heb ik periodes met vijf ideetjes en meestal schrijf ik gewoon teksten met een fijne melodie. Als ik schrijf heb ik altijd een melodie. Het is moeilijker om het proces om te draaien. Of met een pianist meestal en dan gaan we jammen. Maar ik houd ook van de momenten dat ik gewoon thuis met mezelf de nummers schrijf”.

bellita-carol-nulverbaal-04

Hoe is FRIS ontstaan?
“FRIS is een klein evenement  met een huiskamergevoel waarin mensen geïnspireerd kunnen worden. Ontstaan op een moment van frustratie. En natuurlijk ben ik nu al ruim een jaar zelfstandig ondernemer. Ik had zoiets van wat ga ik doen? Gaat dit nog wel ergens heen. Omdat ik niet tevreden was met de resultaten. De verwachtingen waren anders. Ik houd van druk zijn en ik houd ervan om een volle agenda te hebben”.

Waarom was je niet tevreden?
“Mensen willen waardevol zijn. Ik ben niet onzeker en ik ben zelfverzekerd wanneer het om mezelf gaat. Ik had een frustratie moment en als het gaat om zingen en optreden dan wil ik mensen graag inspireren. Ik sprak het uit en had een gesprek met God. Ik hoorde een stem zeggen ‘je kunt het ook zelf organiseren’. Binnen één avond had ik mijn plan uitgeschreven. Plan van aanpak, draaiboek, de mensen die ik wilde uitnodigen. Ik ben een mens van small beginnings”.

Hoe zien de voorbereidingen van FRIS eruit?
“Je team vaststellen. Ik geloof in het creëren van een goede vibe. De mensen om me heen moeten een goed humeur hebben. Ik begon bij mijn familie. Een aantal nichten had ik gevraagd en de taken verdeeld. Ik kon ze financieël niets bieden maar heb wel een pakketje samengesteld als bedankje. Gezamenlijk eten en een briefing vooraf is erg belangrijk. Soms moet je zelf achter je informatie aan voordat je een optreden hebt. In dit geval wilde ik eerste connecten met mensen. Het draaiboek is al verzonden dus informatie verstrekking is voor mij het belangrijkst. Iedereen moet geïnformeerd zijn. Dan heb je de planning, ik wil alles persoonlijk maken. Dulci van FunX heeft ook gesproken bij FRIS en dan zorg ik ook voor een pakket voor haar”.

Wat voor een nasmaak wil je dat de bezoekers hebben?
“Sowieso fris hahahah en een beetje spicey ik ben ook chilli natuurlijk. Ik wil mensen inspireren ik was wel stoer maar durfde heel veel niet. Ik heb altijd het gevoel dat er meer talent in mensen zit, meer dan ze denken. Een inspirerend, liefdevolle bijeenkomst met bijzondere mensen. Het is de liefde… ja het is gewoon de liefde”.

Geloof en jongeren is een ding tegenwoordig. Heb je advies voor mensen die moeite hebben met het geloof?
“Ik heb hierover nagedacht. God kennen is jezelf kennen. Gods’ liefde is zelfliefde dat is waarheid. Wat ik heb ontdekt is de liefde die God voor mij heeft ervoor zorgt dat ik mezelf meer gun. Het veroordelen, de criticus werkt verlammend. Natuurlijk kijk naar je fouten maar ga gewoon door. Ik ben nu al ruim tien jaar bekeerd. Ik heb ups en downs gehad met het geloof. Mijn relatie met mezelf en de kennis van mezelf is alleen maar gegroeid. Ik kan niet zonder God, er zijn mensen die vinden dat ze van zichzelf sterk zijn en dat ben ik ook. De connectie met God is echt belangrijk voor, de kracht, de liefde en het verbinden met de juiste mensen. Ik ben niet van de regeltjes en tsja religie is niets voor mij… je moet het zelf ontdekken. Wie ben ik om over een ander te oordelen? Ik ben niet perfect en wij mensen proberen dingen te begrijpen maar we zijn niet alwetend. God is groter dan de kerk en zelfs de bijbel, dat geloof ik. Het gaat er niet om of je Boeddist, Joods, Christen of Islamitische bent uiteindelijk gaat het erom dat je liefde geeft en cultiveert in jezelf”.

Is er een bepaalde gezonde competitie in jullie familie?
“Hoe ik ben opgegroeid vooral mijn moeder heeft hier invloed in gehad is ‘bereik je eigen dingen’. Ik noem wel namen maar gebruik ze niet. Kruiwagens zijn handig maar je moet zelf willen en hard werken”.

Over 10 jaar…
“Dan heb ik 43… dan heb ik een paar kinderen, dat sowieso hahaha. Een liefdevolle man die mij ziet met twee kinderen. Ik zie mezelf ook m’n  eigen bedrijf runnen. Dat wat ik nu aan het ontwikkelen ben een platform is. Dat ik een bosslady ben, dat sowieso”.

 

De Rotterdamse zangeres heeft haar nieuwe videoclip uitgebracht. Beluister de single hier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *